| |

joi, 5 noiembrie 2009

Braga

Reteta 1

-500g mei sfaramat
-2 pumni faina de grau
-apa


Intr-un vas cu 6 litri de apa se pun meiul si faina amestecandu-se bine.Se lasa la fiert cam trei ore. Se ia de pe foc si se lasa la racit cam o ora...Se completeaza cu apa, pana ce ajunge la volumul initial si se pune din nou la fiert, pana ramane o pasta groasa. Se rastoarna pe o planseta de lemn, se imprastie si se lasa sa se raceasca complet. Se pune apoi intr-un vas de lemn si se adauga 8-10 litri de apa, amestecandu-se bine. Se lasa la fermentat opt ore si se strecoara.
Se adauga apa, in concentratia dorita, si se lasa cel putin o ora la rece inainte de a fi servita.

Reteta 2

-5 l apa
-2 cani de faina
-2 cani de zahar
-1 cana de ferment de braga sau ferment de casa


Se rumeneste usor faina pana se face rozalie. Atentie sa nu se arda. Se amesteca cu putina apa calduta. Se toarna amestecul intr-un vas in care se afla cu restul de apa si se pune pe aragaz. Se adauga zaharul si se de la foc mic amestecand ocazional. Cand da in clocot se lasa sa fiarba 5-6 minute si amestecam continuu. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga 1 cana de ferment de braga sau ferment de casa. Se lasa amestecul la cald timp de 2-3 zile ca sa fermenteze. Cand e gata braga se pune in sticle si se pastreaza la frigider...Se serveste cu scortisoara presarata deasupra.

(Ferment de casa)
Ingrediente
-1-2 linguri de faina usor rumenita
-1 cana de apa calduta
-1 lingura de zahar

Cum se face fermentul de casa
Se amesteca faina usor rumenita (atentie sa nu se arda) cu apa si se amesteca bine. Se adauga zaharul...Se lasa maiaua intr-un loc cald timp de 2-3 zile la fermentat, amestecand din cand in cand.

Nota
Cana de ferment de braga sau de ferment de casa se poate inlocui cu 6-7 felii de paine integrala muiate si sfaramate sau 6-7 linguri de drojdie. In acest caz, braga se va filtra inainte de a fi pusa in sticla (nu prin presare!).

Evident, braga buna necesita ceva practica...succes!

0 comentarii:

 

Oenotek © 2010 | Blogger Templates designed by OOruc