| |

joi, 5 noiembrie 2009

Vin de smochine

-1 kg smochine
-2 kg zahar
-6 l apa
-3 lamai
-10 g drojdie de bere (optional)


Smochinele se trec prin masina de tocat si se pun intr-o damigeana de 10 l.
Zaharul se dizolva in 3 l apa, se adauga sucul de la o lamaie si se lasa sa fiarba 10 minute, apoi se raceste cu restul de apa si se toarna peste smochine, impreuna cu zeama de la celelalte lamai (cca 100 ml suc) si coaja intreaga de la o lamaie (ca sa capete gust putin amarui). Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza , apoi se dilueaza cu putina apa si se adauga in damigeana. Se poate lasa sa fermenteze mai incet, numai cu drojdiile salbatice din aer si de pe smochine, ca sa nu capete gust de dospit.
Damigeana se astupa cu dop de pluta si se lasa la temperatura camerei (18-20 grade Celsius)ca vinul sa fermenteze 5-6 saptamani, agitandu-l odata zilnic. Dupa ce s-a limpezit bine, se trage in sticle. Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece. Peste drojdia de vin ramasa se pot pune 6 l apa, 2 kg de zahar si zeama de la 2-3 lamai (zaharul se fierbe 10 minute impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si cu zeama de la o lamaie, apoi se amesteca cu restul de apa rece si cu zeama celorlalte lamai). Vinul se lasa sa fermenteze 2-3 saptamini, agitandu-l odata zilnic, pana cind se limpezeste bine, apoi se trage in sticle, sau vinul din seria I se amesteca cu cel din seria II, pentru a se obtine un vin de calitate mai buna, cu mult alcool.

0 comentarii:

 

Oenotek © 2010 | Blogger Templates designed by OOruc